Nalewka gruszkowa

​Nalewka gruszkowa, którą postanowiłem wykonać jako kolejną, okazała się jednym z najtrudniejszych trunków, z jakimi miałem do tej pory do czynienia, czego w ogóle się nie spodziewałem. Pierwszą trudnością z całą pewnością jest fakt, iż gruszki mimo intensywnego smaku bardzo powoli go oddają, podobnie zresztą jak i kolor. Zdecydowanie wydłuża to więc czas przygotowywania takiej nalewki – wynosi on minimum rok. Osoby, które miały już okazję spróbować gotowej nalewki z owoców gruszki twierdzą jednak, że warto czekać, dlatego i ja nie narzekam.

Składniki:

1 kg gruszek (najlepiej nadaje się odmiana Williams – owoce muszą być dojrzałe, jak najbardziej soczyste, ale koniecznie twarde, aby się nie rozpadły podczas tworzenia nalewki)

500ml spirytusu 70%

0,5 kg cukru

Dodatki, jak np. cynamon, goździki czy kardamon

Wykonanie

Gruszki należy dokładnie umyć, następnie obrać, usunąć ogonek i szypułkę, a później pokroić w kostkę (nie należy usuwać gniazd nasiennych!)

Tak przygotowane owoce umieściłem we wcześniej wyparzonym słoiku i zalałem spirytusem (koniecznie o mocy 70%). Szczelnie zamknięty słoik odstawiłem na półkę na okres około pół roku. Na kilka tygodni przed upływem tego czasu dodałem do swojej nalewki kawałek cynamonu, aby nadać jej jeszcze ciekawszy smak, jednak można ten etap pominąć, lub dodać inne dodatki, wedle uznania.

Po upływie pół roku zlałem płyn z owoców do butelki, natomiast gruszki zasypałem cukrem, a później odstawiłem je w nasłonecznione miejsce na kilka dni. Cukier musi się całkowicie rozpuścić. Słojem należy co jakiś czas zamieszać, co zdecydowanie przyspieszy proces powstawania syropu.

Powstały syrop zlałem do odlanego z gruszek alkoholu, dodatkowo odciskając też same owoce, aby jak najmocniej wykorzystać ich smak i aromat.

Połączone płyny należy bardzo dokładnie wymieszać, a następnie rozlewać do przygotowanych naczyń lub butelek. Gotową nalewkę należy teraz odstawić na kolejne pół roku, aby mogła ona dojrzeć i nabrać niepowtarzalnego smaku i aromatu.

Zobacz również

Kontakt

Tel: 808 547 125

E-mail: kontakt@restauracjaamigos.pl

Porady, wskazówki i przepisy dotyczące domowej produkcji nalewek, wina oraz cydru.