Nalewka z czarnej porzeczki

​Smorodinówka, czyli nalewka z czarnej porzeczki była moim kolejnym wyborem na drodze tworzenia tego typu trunków. Wcześniej wspaniale spisały się porzeczki czerwone, więc i do tej nalewki byłem nastawiony jak najbardziej pozytywnie.

Należy pamiętać, że jak przy każdej innej nalewce, niezwykłe znaczenie ma jakość owoców, których używamy – muszą one być dojrzałe i dobrej jakości.

Składniki:

1l spirytusu (70%)

1 kilogram czarnej porzeczki

0,5 kg cukru

0,5 kg wody

(z wody i cukru należy przygotować pastę cukrową)

Przygotowanie:

Najcięższe są niestety początki. Przygotowanie owoców do samego procesu tworzenia nalewki jest bardzo żmudne i pracochłonne, ponieważ jak wiadomo są one niezwykle drobne, dlatego też potrzeba tutaj nie lada cierpliwości. (zapewniam jednak, że warto  )

Owoce trzeba najpierw oddzielić od tak zwanych ogonków, a następnie bardzo dokładnie umyć oraz upewnić się, że między owocami nie zebrały się żadne zanieczyszczenia (np. liście )

Niektórzy twórcy nalewek zalecają usuwanie szypułek z owoców, jednak ja odpuściłem sobie już ten element i uważam, że byłoby to zupełnie zbędne. Pamiętajmy jednak, aby każdą czarną porzeczkę dokładnie obejrzeć. Do nalewki nie mogą bowiem trafić owoce w jakikolwiek sposób uszkodzone, czy takie, które zaczynają się psuć, dlatego bardzo ważne jest ich wyeliminowanie.

70% spirytus można od razu w takiej mocy zakupić, ale można też przygotować go samemu, poprzez zmieszanie spirytusu 96% oraz przegotowanej wody (w proporcji wody do spirytusu 2:5). Ważne jest używanie akurat takiej mocy spirytusu, ponieważ w złączeniu z owocami czarnej porzeczki tworzy on najlepsze warunki dla maceracji tychże owoców.

Owoce włożyć do wyparzonego słoika i zalać spirytusem. Naczynie należy bardzo szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe, ale koniecznie zacienione miejsce na około 40 dni.

Po upływie 40 dni należy przygotować pastę cukrową i przestudzoną dodać do płynu odlanego uprzednio z naszego słoika.

Gotową nalewkę przelewam do butelek i odstawiam na minimum kilka miesięcy, aby mogła ona dojrzeć i nabrać smaku oraz aromatu.

Zobacz również

Kontakt

Tel: 808 547 125

E-mail: kontakt@restauracjaamigos.pl

Porady, wskazówki i przepisy dotyczące domowej produkcji nalewek, wina oraz cydru.