Czym się kierować wybierając jabłka do produkcji cydru?

​Cydr to jeden z trunków rosnących w siłę swoją popularnością. Czym on jednak tak naprawdę jest? Przede wszystkim połączeniem drożdży oraz soku jabłkowego. Oczywiście, podczas produkcji cydru możemy skorzystać z zakupionego gotowego soku jabłkowego, jednak wiadomo, iż nie będzie to jakość, którą moglibyśmy uzyskać sami. Z tego powodu warto jednak od początku do końca zrobić to samemu, z naturalnych, własnych składników.

Każdy profesjonalny producent czy pasjonat cydru zwraca uwagę na trzy rzeczy, względem owoców. Przede wszystkim na zawartość cukru, kwasu jabłkowego, ale i tanin. Te trzy elementy bowiem wpływają na smak i aromat naszego trunku, na których to właśnie warto się skupić, aby otrzymać dobrej jakości cydr.

Cukry są przede wszystkim pokarmem dla drożdży. To właśnie one zamienią się później, podczas fermentacji, na dwutlenek węgla i alkohol, co jest głównym procesem powstawania cydru.

Niezwykle ważny jest wbrew pozorom także i termin zbiorów jabłek. Owoce do produkcji cydru muszą bowiem być dojrzałe, lecz nie mogą same spadać z drzewa. Warto jednak zwrócić uwagę, aby jabłka były przynajmniej trochę leżakowane, gdyż ma to na nie bardzo dobry wpływ – cukry złożone są w tym okresie rozkładane na cukry proste, na których to najbardziej zależy wszystkim producentom cydru.

Ważne są również kwasy, które wpływają na smak i trwałość naszego cydru. PH soku nie powinno być wyższe niż wartość 3,8. Można to zmierzyć między innymi za pomocą specjalnych pasków do pomiaru pH dostępnych w internecie.

Taniny z kolei są odpowiedzialne za gorzki posmak naszego cydru. Ze względu na zawartość taniny właśnie jabłka dzieli się na słodkie, słodko-gorzkie, kwaśne i kwaśno-gorzkie. Nie zapominajmy jednak, że na smak jabłka wpływa jeszcze cała masa innych czynników, na które nie zawsze mamy wpływ i nie zawsze możemy je uwzględnić w naszych pomiarach.

Zobacz również

Kontakt

Tel: 808 547 125

E-mail: kontakt@restauracjaamigos.pl

Porady, wskazówki i przepisy dotyczące domowej produkcji nalewek, wina oraz cydru.